Login
English      Slovensko
print

Novice

20.11.2019 - Prof. dr. Enes Pasalic prejel Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke na področju kriptografije

S ponosom in z veseljem sporočamo, da je prof. dr. Enes Pasalic prejel prestižno Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke na področju kriptografije. Gre za najvišjo nagrado za dosežke na področju znanstvenoraziskovalnega dela in razvojne dejavnosti, ki jo podeljuje Republika Slovenija.

Prof. dr. Enes Pasalic raziskovalno deluje na področju kriptografije in je uvrščen med vodilne svetovne znanstvenike na področju načrtovanja in analize simetričnih šifer ter proučevanja kriptografsko zanimivih diskretnih kombinatoričnih struktur, še posebej Boolovih funkcij. Raziskovalno je sodeloval pri razvoju S-box primitiva v novem šifrirnem standardu, ki je bil uporabljen v 3G mobilnem omrežju in v pretočni šifri SNOW 3G za uporabo v 3GPP standardu. V obdobju med letoma 2012 in 2018 je objavil 41 znanstvenih člankov v visoko kvalitetnih revijah, kot sta IEEE in Finite Fields and their Applications. Od leta 2018 na Univerzi na Primorskem vodi Center za kriptografijo UP FAMNIT.

Glavni doprinos njegovega raziskovalnega dela je vezan na uporabo Boolovih funkcij pri določanju ortogonalnih zaporedij v mobilnih omrežjih. Z uporabo teh rezultatov je v CDMA omrežjih mogoče podvojiti število uporabnikov na celico. Druga pomembna raziskovalna področja so vezana na nove kriptoanalitične metode, uporabo Boolovih funkcij za testiranje pokvarjenih strojnih vezij, učinkovite verjetnostne algoritme za odkrivanje algebraičnih lastnosti kriptografskih primitivov in na teoretični razvoj kriptografskih primitivov, ki imajo najboljšo poznano odpornost na določene kriptoanalitične napade.

Spomnimo, da so raziskovalci UP FAMNIT in UP IAM lani na razpisu Agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) pridobili raziskovalni program z naslovom »Matematično modeliranje in enkripcija: od teoretičnih konceptov do vsakodnevnih aplikacij«, v okviru katerega bodo naslednjih 5 let pod vodstvom prof. dr. Enesa Pasalica razvijali inovativne možnosti temeljitega raziskovanja na področju matematike. Konkretni rezultati bodo zagotavljanje varne komunikacije s tehnologijo veriženja blokov (»blockchain«) in modeliranje za tvorjenje prelomnih rezultatov na različnih področjih, pri čemer bo poudarek na temah trajnostnega grajenega okolja.

Lansko leto je bil prof. dr. Enes Pasalic kot profesor in raziskovalec na UP FAMNIT in UP IAM tudi prejemnik nagrade za znanstveno odličnost za leto 2017 na področju naravoslovja in tehnike.

Prof. dr. Enesu Pasalicu iz srca čestitamo in mu želimo še veliko raziskovalnih uspehov!

 

13.5.2019 - Kriptografija povezala slovenske in hrvaške matematike

V petek, 10. 5. 2019, so se na Univerzi na Reki ponovno srečali slovenski in hrvaški matematiki. Raziskovalci Centra za kriptografijo UP FAMNIT so se namreč udeležili bilateralne delavnice z naslovom »Designs, codes, graphs and cryptography - an interdisciplinary approach in analysis of certain discrete structures«. Glavni namen delavnice je bil najti povezave med Boolovimi funkcijami, s katerimi se ukvarjajo naši raziskovalci, in teorijo kod, ki jo raziskujejo matematiki z Reke.

Program sta s svojimi posegi oblikovala tudi dr. Nastja Cepak in dr. Samir Hodžić, delo pa je potekalo pod vodstvom izr. prof. Sanje Rukavina (Univerza na Reki) in prof. dr. Enesa Pasalica, predstojnika Centra za kriptografijo UP FAMNIT in vodje novega raziskovalnega programa ARRS P1-0404 Matematično modeliranje in enkripcija: od teoretičnih konceptov do vsakodnevnih aplikacij, katerega jedro je matematika v svoji najčistejši obliki s kriptologijo kot mostom do aplikativne matematike.

Sodelovanje s hrvaškimi raziskovalci se bo seveda nadaljevalo tudi v prihodnje, saj se bodo nekateri udeležili 9. Slovenske mednarodne konference iz teorije grafov, ki bo junija letos na Bledu, in 9. Mednarodne doktorske šole iz diskretne matematike, ki bo mesec pozneje na Rogli ob finančni podpori Evropskega matematičnega društva (European Mathematical Society).

Program delavnice je objavljen na tej povezavi.